Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Ostrov Isla de los Faisanes

Španělsko - ostrov Isla de los Faisanes

Isla de los Faisanes nebo-li v překladu Bažantí ostrov (francouzsky Ile de I’hopital, baskicky Konpantzia) je neobydlený vnitrozemský ostrov na španělsko – francouzské hraniční řece Bidasoa, v blízkosti jejího ústí do Atlantiku. Ostrov se rozkládá na ploše o velikosti 2000 metrů čtverečních. Na základě svého mezinárodního postavení je něčím unikátním: Je nejmenším kondominiem na světě. Správu nad ostrovem si mezi sebou každého půl roku předávají Španělsko a Francie. Na španělské straně je zodpovědné město Irún, na francouzské Hendaye. Dříve Bažantí ostrov patřil k obci Hondarribia (Giupúzcoa) v Baskicku.

U španělského názvu ostrova se zřejmě jedná o chybu v překladu francouzského jména ostrova. Baskický název zase zřejmě souvisí s politickými událostmi v 17. století, kdy byl ostrov místem historického mírového ukončení války mezi Francií a Španělskem. Ve francouzštině je používán také název Ile de la Conférence, Konferenční ostrov. Smlouva mezi Francií a Španělskem byla sepsána v Bayone v roce 1856 a určuje pravidla v dělení se nad správou Bažantího ostrova. Tato smlouva zrušila Pyrenejskou mírovou smlouvu mezi oběma zeměmi, která upravovala hranice.

Ostrov se stal díky své poloze na hranici dvou států místem mnoha historických událostí. Byly zde vyměňováni rukojmí, předávány vdavekchtivé infantky a v roce 1659 zde byl podepsán Ludvíkem XIV. Pyrenejský mír. Uprostřed ostrova byl v roce 1861 umístěn pomník na upomínku podepsání této smlouvy. Mírová dohoda vedla k odstoupení španělského území Francii. Novou hranicí mezi státy se tak staly Pyreneje.

A co znamená kondominium? Pochází z latinského dvousloví con – dominium (společné vlastnictví, mezinárodněprávní spoluvláda), říká se také kondominát. Označuje území pod společnou správou dvou a více států. Ostrov Isla de los Faisanes je kondominiem, protože se o jeho vládu dělí Španělsko s Francií. Podobně je to i s knížectvím Andorra nebo s ostrovem Hans (Kanada a Dánsko). Britská vláda navrhovala Španělsku také pro Gibraltar zřízení kondominia. Obyvatelé Gibraltaru však tento návrh v lidovém hlasování v roce 2002 valnou většinou odmítli.

Geografie: 

Místo

Isla de los Faisanes 43° 20' 40.6932" N, 1° 46' 48.2448" W
Location

Španělsko na FB