Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Návštěva Tarragony

Tarragona je s více než 130 tisíci obyvateli největším městem jižního Katalánska a současně i hlavním městem stejnojmenné španělské provincie. Založení města se datuje do roku 218 př.n.l., kdy do této oblasti přišli Římané. V té době neslo toto španělské mìsto ještě název Tarraco.

O mnoho let později, přesněji v roce 27 př.n.l., se stala Tarragona hlavním městem římské provincie, jejíž území se rozšiřovalo přes téměř celé dnešní Španělsko. Byl zde také postaven chrám k uctění římských bohù Jupitera a Augusta.

Jednou z pamětihodností, které byste si neměli nechat v žádném případě ujít, je velkolepá městská katedrála svaté Tekly. Vedle starého kostela z roku 392 byla v roce 1171 zahájena stavba katedrály na základě odkazu arcibiskupa Huga z Cervello. Stavební práce ale pokračovaly až do roku 1331, a proto je katedrála postavena ve stylu románském až gotickém.

V hlavní apsidě se nachází hrobka Don Juana de Aragón, syna krále Jakuba II. Aragonského, který byl ve svých posledních pěti letech života biskupem v Tarragoně. V hlavním oltáři stojí na oltářním stole retábl z 15. století. Obzvláště zajímavý je portál do křížové chodby z bílého mramoru 13. století.

Kromě velkolepé katedrály je Tarragona známá i díky pozůstatkům z římského období. Soubor těchto nalezišť byl dokonce zapsán na Seznam světové dědictví UNESCO. V Museo Arqueológico můžete obdivovat archeologické nálezy právě z této éry.

Kdo by se chtěl dozvědět něco více o životě v římských dobách, ať zajde do slavného muzea Museu de la Romanitat. Jsou zde k vidění části římských městských hradeb, mnoho předmětů z každodenního života a umělecká díla. Zejména mozaika těchto sbírek patří k největším svého druhu v Katalánsku a je opravdu pozoruhodná.

Hlavní ulice "La Rambla Nova" vede přímo k moři, a končí nad 30 metrů vysokou přírodní skalní stěnou. Umělecky zhotovené zábradlí zajišťuje bezpečí chodců před pádem. Pokud položíte ruku na kteroukoliv sloupek tohoto zábradlí, prý vám to přinese štěstí.

V severovýchodní části města jsou vedle pláží Platja Rabassada, Platja Savinosa a velké pláže Platja Llarga další plážové zátoky v památkové zóně Tamarit-Punta de la Mora, jako například Cala Fonda a Platja Roca Plana. Ty jsou ale přístupné pouze pěšky a jsou velice oblíbené mezi nudisty. Po silnici dostupná, a proto také hodně navštěvovaná, je pláž La Playa Mora. Ve městě se můžete ubytovat v hotelech a penzionech všech cenových kategorií. V blízkosti města je také velký výběr kempů.

Ve městě se také konají nejrůznější slavností. Při karnevalu prochází městem průvod, kdy jsou tanečníci na vozech a na ulici oblečeni podobně jako v Rio de Janeiru. Během Svatého týdne (Semana Santa) procházejí v ulicích města náboženské průvody. V prvním červencovém týdnu se zase každoročně koná mezinárodní soutěž ohňostrojů, která láká každý večer desítky tisíc diváků do zátoky Punta del Miracle.

Ani hospodářský význam Tarragony ve Španělsku není zrovna zanedbatelný. Zdejší přístav je jedním z nejdùležitějších ve Středozemním moři. Negativní titulky "zdobily" stránky novin v souvislosti s havárií tankeru dne 11. července 1979 u kempu, při které přišlo o život několik turistù.

Místo

Tarragona 41° 7' 8.544" N, 1° 14' 43.26" E
Location

Španělsko na FB