Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Návštěva Malagy

Španělské město Malaga

Malaga je vnímána mnoha návštěvníky jen jako jakýsi "odrazový můstek" na cestě do některého z mnoha zajímavých letovisek na španělském pobřeží Costa del Sol, ale takovéto přehlížení si město rozhodně nezaslouží.

Pamětihodnosti

Ideální zeměpisná poloha Malagy zapříčinila, že se tu v dávných dobách usadili již staří Féničané, pak Římané a nakonec Maurové. Nejrůznější stopy a pozůstatky těchto období jsou k vidění v archeologickém muzeu města, které sídlí v bývalé maurské pevnosti Alcazaba.

Tato hradní pevnost zde byla vybudována v čase mezi 8. a 11. stoletím a dnes tvoří bezpochyby jednu z hlavních dominant města. Poblíž muzea můžete spatřit také pozůstatky římského amfiteátru.

Kromě Alcazaby je pochopitelně v Malaze mnoho dalších skvělých staveb, které tu po sobě zanechali Maurové. Za zvláštní zmínku stojí docela určitě hlavně hrad Gibralfaro, který dostal svou současnou podobu již ve 14. století.

S pevností Alcazaba je propojen zdí, ale nachází se poněkud výše, takže je odtud velmi pěkný výhled na město. Místní katedrála představuje bezpochyby jednu z hlavních pamětihodností města a je známá jako "La Manquita" (= jednoramenná). Toto označení si získala kvůli své jedné nedokončené věži pro nedostatek finančních prostředků.

Stavba katedrály započala již v 16. století, ovšem práce se táhly až do 18. století, takže si tu lze poměrně snadno povšimnout několika stavebních stylů. Průčelí katedrály vykazuje znaky období baroka, zatímco interiér je skvělým příkladem renesančního kostela.

Umění

Milovníci umění rozhodně nepohrdnou návštěvou Muzea krásných umění, které se těší velmi dobré pověsti. Jsou tu vystavena díla španělského umělce Pabla Picassa, který se narodil právě v Malaze. Jeho rodný dům, Casa Natal de Picasso, můžete samozřejmě také navštívit.

Zajímavosti

Kdo vyhledává raději něco jiného, než právě kulturu a pamětihodnosti, může podniknout poklidnou procházku po starém městě nebo po plážové promenádě La Farola.

Krásné jsou i městské parky a zahrady, například El Parque - přes kilometr dlouhá překrásná zelená oáza, která se táhne naproti městskému přístavu, a kde je k vidění přímo neuvěřitelná rozmanitost rostlin všech pěti kontinentů, a kde jsou vybudovány nádherné stezky s četnými sochami.

Město Malaga, které leží na západním pobřeží u Středozemního moře, je hlavním městem stejnojmenné provincie. Po městě Sevilla je s téměř 600 tisíci obyvateli druhým největším městem v jižním regionu Andalusie a zároveň šestým největším městem v celém Španělsku.

Malaga je obklopená horami a dvěma řekami, Guadalmedina a Guadalhorce, které ve městě vtékají do Středozemního moře. Také je jedním z nejrušnějších a nejpopulárnějších turistických letovisek ve Španělsku, kde pulzuje život luxusních dovolených.

Pláž

Populární písečná pláž, kterou využívají především místní obyvatelé, se jmenuje Playas de la Malagueta. Pláž je dlouhá 1200 metrů a široká 45 metrů, většinou je plně obsazena.

Španělské město Malaga s pláží

Místo

Alcazaba, Malaga 36° 43' 17.0004" N, 4° 24' 56.0016" W
Location

Španělsko na FB