Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Návštěva Granady

Španělské město Granada a katedrála
Autor: Trevor.Huxham

Návštěva města Granada je jistě vrcholem jakéhokoliv pobytu ve Španělsku na pobřeží Costa del Sol, protože jde v případě tohoto divukrásného města o jedno z nejfantastičtějších měst v celé zemi.

Město bylo založeno v roce 1492 a jako to vůbec poslední město ve Španělsku bylo dobyto zpět od Maurů křesťany. To znamená, že arabské vlivy se zde udržely nejdelší dobu a jsou zde tudíž dodnes po celém městě stále patrné arabské pozůstatky.

Granada byla vždy významným centrem kultury a vědy, a tato tradice pokračuje až do současnosti. Granadská univerzita je jednou z největších a nejprestižnějších škol ve Španělsku. Působí zde pochopitelně mnoho studentů a ve městě je tedy vysoký podíl mladých lidí. Koná se tu také celá řada znamenitých kulturních akcí, nemluvě ani o vzrušujícím nočním životě.

Město má toho skutečně hodně co nabídnout, bylo také celkem pochopitelně zapsáno na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Například nejstarší čtvrť Albayzín je doslova bludištěm úzkých uliček, a najdete tady i větší počet mešit. Dodnes si tu můžete prohlížet zajímavé maurské stavby, včetně domů s velkorysými zahradami a s arabskými lázněmi. Zajímavostí v Albayzínu je i kostel Santa Ana a archeologické muzeum.

V centru města jsou dvě hlavní pamětihodnosti města z pozdějších období, královská kaple Capilla Real a Granadská katedrála. Capilla Real je nádherná stavba ze 16. století, kde je pohřben král Ferdinand II. Aragonský a jeho žena Isabela Kastilská. Katedrála pochází taktéž ze 16. století a byla zčásti postavena podle plánů Diega de Siloe.

Velmi blízko města se tyčí k obloze pohoří Sierra Nevada, které tu dosahuje na nejvyšším vrcholku celého Španělska, na Mulhacénu, nadmořské výšky 3.482 m. Z města Granady se sem vydávají turisté z okolních měst zejména za pěší turistikou nebo v zimě za lyžováním.

Hlavním důvodem, proč většina turistů váží cestu do Granady, je ale Alhambra, nádherný maurský palác a působivé okolní zahrady Generalife. Celý tento opravdu velkolepý komplex byl vyhlášen organizací UNESCO Světovým kulturním dědictvím.

Vypadá to tu jako kompletně vystřižené z pohádky Tisíce a jedné noci. Snad nejpůsobivějším dojmem na vás tady zapůsobí Patio de los Leones, nádvoří s kašnou, která spočívá na dvanácti mramorových lvech. Na to hned navazuje sál Sala de los Abencerrajes s krásně vyřezávaným a zdobeným dřevěným stropem.

Velmi působivý je také bývalý přijímací sál Sala de los Embajadores a Patio de los Arrayanes s mnoha rostlinami, arkádami a živými ploty. Dají se zde trávit doslova hodiny a Alhambra je se svými překrásnými zahradami, které ji obklopují, stále místem, kde se dá objevovat pořád něco nového a krásného.

Místo

Alhambra, Granada 37° 10' 34.7556" N, 3° 35' 23.19" W
Location

Španělsko na FB