Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Národní parky Španělska, 3. část

Španělsko - NP Monfragüe
Autor: Surayita

Národní park Atlantské ostrovy Galicia (španělsky Parque nacional de las Islas Atlánticas de Galicia) se rozkládá na ploše o velikosti 12 km2 na pevnině a na 72 m2 mořské plochy. Park byl založen v roce 2002. Na ostrově Cortegada se nachází největší vavřínový les Evropy. Na ostrově Cies se zase nachází údajně nejkrásnější pláž světa. Pouhých šest měsíců od vzniku národního parku došlo u pobřeží Španělska k havárii tankeru Prestige (listopad 2002).

Národní park Monfragüe (Parque Nacional de Monfragüe) se rozkládá na ploše o velikosti 17 852 hektarů v autonomním regionu Extremadura. Založen byl v roce 2007, ale již od roku 1979 bylo území přírodním parkem. Od roku 1988 byla oblast uznána za ochranné území podle směrnic Evropské unie na ochranu ptactva a v červnu 2003 byl park uznán organizací UNESCO biosférickou rezervací. Nachází se zde největší kolonie supů hnědých v Evropě, ale pozorovat zde můžete také orla královského, čápa černého a různé druhy supů.

Národní park Guadarrama (Parque Nacional de Guadarrama) by mohl být 15. španělským národním parkem a byl by tak čtvrtým největším národním parkem Španělska. Rozkládat by se měl na ploše o velikosti 37 000 hektarů na cenném území pohoří Sierra de Guadarrama. Na území se nachází jedenáct různých typů ekosystémů, mezi nimi i typ středozemských velehor, který je na Pyrenejském poloostrově jedinečný.

Španělsko na FB