Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Montserrat

Španělská hora Montserrat a klášter
Autor: paulafunnell

Montserrat (z katalánštiny v překladu "Rozřezaná hora") je pískovcové pohoří, které prudce stoupá až do výšky 1.200 metrů od kopcovitého vnitrozemí katalánské metropole Barcelona. Je jednou z dominant Katalánska a je to nejen jeden z vůbec nejoblíbenějších cílů výletů do okolí Barcelony, ale i jedno z nejvýznamnějších poutních míst v celém Španělsku.

Pod východním vrcholkem je postaven benediktinský klášter Montserrat se známým chlapeckým sborem l'Escolania de Montserrat. Nachází se v nadmořské výšce 721 metrů, asi 50 km severozápadně od Barcelony.

Kromě klikaté silnice vede ke klášteru z údolí Llobregat visutá lanová dráha, která byla postavena a otevřena v roce 1930 a od roku 2003 opět také ozubená dráha Cremalera z obce Monistrol de Montserrat přímo ke klášteru.

Bazilika samotná pochází ze 16. století, ale později byla přestavěna a rozšířena. Slavná socha Černé Madony je umístěna za jejím hlavním oltářem. Snad nekonečná řada lidí se pohybuje každodenně nahoru po schodech zdobených stříbrem až k dřevěné soše, která pravděpodobně pochází z 12. století.

Místními je nazývána také jako "La Moreneta", protože socha v průběhu staletí ztmavla. Od roku 1881 je oficiální patronkou Katalánska. Od kláštera je možné vyrazit k ještě výše položené poustevně Sant Joan.

Pozdně středověký klášter Montserrat byl zničen v roce 1811 vojsky Napoleona a později byl rozsáhle zrenovován. Současný klášterní kostel byl roku 1881 povýšen papežem Leo XIII. na baziliku minor.

Tady je slyšet každodenně ve 13 hodin chvalozpěv Virolai, který zpívá chlapecký sbor Escolania de Montserrat. O něm pocházejí první písemné důkazy již z roku 1307, a je tak jedním z nejstarších sborů v Evropě. V současné době žije v klášteře asi 80 mnichů.

V klášteře sídlí i muzeum s předměty archeologie Svaté země, cennými liturgickými předměty, a s obrazy od takových umělců jako El Greco, Caravaggio, Claude Monet, Edgar Degas, Pablo Picasso anebo Salvador Dalí.

Vynikající je také knihovna s více než 200.000 svazky, včetně sbírky středověkých písní "Llibre Vermell de Montserrat". Ta obsahuje vedle církevních kousků také světské písně spolu s poznámkami.

Po celém, přibližně 10 km dlouhém a 5 km širokém, pohoří jsou rozptýlené také menší kláštery, stejně jako četné, většinou ale již zchátralé poustevny. Ty jsou dostupné po dobře udržovaných turistických stezkách. Trasy jsou rozděleny podle délky a náročnosti.

Zajímavostí je, že slavný mořeplavec Kryštof Kolumbus na jeho druhé výpravě nazval jeden z ostrovů Malých Antil podle kláštera, dnešní britskou kolonii Montserrat.

Místo

Klášter Montserrat 41° 35' 35.628" N, 1° 50' 15.4248" E
Location

Španělsko na FB