Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Miravete de la Sierra

Část obce Miravete de la Sierra

Obec Miravete de la Sierra leží v aragonské provincii Teruel na úpatí pohoří Sierra de Lastre, na horním toku řeky Guadalope. Podle španělského statistického úřadu INE měla v roce 2007 ještě 47 obyvatel. V současné době obec obývá v 70 domech již pouze asi 12 obyvatel, zbytek se přestěhoval za prací do měst. Tato malá obec ležící v Aragonii má svůj zajímavý slogan - "El pueblo donde nunca pasa nada" (Místo, kde se nic neděje). Díky tomu se stala také pro turisty zajímavou.

Průměrný věk obyvatel je výrazně nad důchodovým věkem, ale díky novému nájemci baru přibyly do obce dvě děti. Dvakrát týdně sem přijíždí vůz s pečivem. Starosta pracuje jinak jako lékař ve městě Zaragoza. Ovšem v letních měsících, prázdninách a víkendech počet obyvatel významně stoupá díky rodinným návštěvám až na 50 lidí.

Malá obec se nachází asi 195 km od Valencie a 150 km od letoviska Peniscola na pobřeží Costa del Azahar. Na nedostatek návštěvníků si rozhodně při své "velikosti" nemůže stěžovat. Kabelová televize se snažila v roce 2008 nejméně obydlenou oblast Španělska díky celostátní reklamní kampani přiblížit jako skvělou destinaci pro cestovní ruch a zvýšit tak jeho atraktivitu. Proto vymyslela kampaň s názvem "Místo, kde se nic neděje". Kampaň nepřilákala jen španělské návštěvníky, ale i turisty z různých koutů světa.

Na kopci nad obcí stál maurský hrad, který byl využíván na ochranu před křesťanskými mnichy. Jeho pozůstatky dnes najdete v nejrůznějších domech v obci. Za krále Alfonsa II. byla oblast pokřesťanštěna. Král Jaume I., zvaný "Dobyvatel" si zase rád v této oblasti vyjížděl na hony. Jeho hlavním cílem byl lov divokých prasat.

V této oblasti byly nalezeny pozůstatky z doby železné, které dokazují osídlení území již v období pravěku.
Mezi pamětihodnostmi stojí za zhlédnutí farní kostel Panny Marie Sněžné – Nuestra Seňora de las Nieves. Dále je zde středověký most, který spojuje předměstí s náměstím Plaza Mayor a také studna ze 16. století.
Obec slaví dva speciální svátky v roce – v květnu pouť na uctění sv. Michala a v polovině srpna slavnost na uctění sv. Rocha a sv. Cristóbala.

Místo

Miravete de la Sierra 40° 34' 38.3412" N, 0° 41' 37.5036" W
Location

Španělsko na FB