Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Madrid - Carabanchel, 2.část

Madrid - věznice Carabanchel
Autor: gaelx

Po ukončení Frankovy diktatury se řada věznic ve Španělsku, a mezi nimi také věznice Carabanchel, na základě amnestie částečně vyprázdnila. Roku 1977 došlo ke vzpouře vězňů, neboť nepolitičtí vězni se také viděli jako oběti Frankova režimu. V roce 1978 se věznice opět dostala na titulní stránky – jeden z vězňů zemřel na následky týrání úředníkem. V roce 1998 byla věznice na jihozápadě španělského hlavního města Madrid konečně zavřena. V této době si zde odpykávalo trest na 2500 vězňů, z toho 500 žen. Na pozemcích věznice mají vzniknout byty, nemocnice nebo také zelené plochy. Tyto návrhy mají své odpůrce, kteří si přejí, aby bývalá věznice zůstala zachována jako pamětní místo Frankovy diktatury.

Městská část Carabanchel, která dala pověstné věznici jméno, má 250 000 obyvatel a skládá se z několika čtvrtí. Během Španělské občanské války se zde odehrávaly těžké bitvy o Madrid. V době obležení Madridu částí Carabanchel procházela fronta, přestala být frontovou linií až po pádu republikánského Madridu 28. března 1939.
Tato čtvrť má dnes velkou populaci přistěhovalců, většinou ze severní Afriky, ale také z Jižní Ameriky a východní Evropy.

Madrid - španělské vězení Carabanchel
Autor: Davic
Madrid - část věznice Carabanchel
Autor: gaelx
Geografie: 

Španělsko na FB