Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Madrid - Carabanchel, 1.část

Carabanchel - část Madridu
Autor: Druidabruxux

Carabanchel je název pro dělnickou čtvrť španělského hlavního města Madrid. Najdete zde vězení, které nechal zřídit španělský diktátor Francisko Franko. Všichni političtí vězni se dostali do Carabanchelu – to je výrok komunisty a hutního odboráře, který se do tohoto vězení dostal čtyřikrát. Věznice se začala stavět v roce 1940. Stavba nového vězení byla nutná, neboť věznice v Madridu byla občanskou válkou zničena a věznice Porlier, kde byli vězni Frankovy diktatury, byla přeplněná.

Stavbu prováděli političtí vězni a byla dokončena v roce 1944 o velikosti 200 tisíc m2. Prostory měly pojmout až 2000 vězňů. Věznice ležela nejprve mimo území Madridu, ale to se změnilo po připojení čtvrtí Carabanchel Alto a Bajo v roce 1948.

V letech diktatury zde byly uvězněny a vyšetřovány desetitisíce nepřátel Frankovy diktatury. Teprve po vynesení rozsudků byli vězni převáděni do věznic v jiných částech země.
Oficiální název věznice La cárcel de Carabanchel byl Prisión Provinciál de Madrid (Provinční věznice Madridu). Čekali zde také lidé odsouzení k smrti na vykonání rozsudku. Ještě v roce 1975, krátce před smrtí diktátora, zde před svou popravou seděli tři k smrti odsouzení členové FRAP.

Madrid - protestující Španěli před věznicí Carabanchel
Autor: gaelx
Geografie: 

Španělsko na FB