Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Lepe

Španělská obec Lepe v Andalusii

Lepe je andaluská rybářská obec v provincii Huelva. Obyvatelé této obce byli často terčem posměchu a různých vtipů, které si braly na mušku jejich inteligenci.

Jedním z autorů vtipů byl Manuel Summers Rivero (1935 – 1993) – španělský humorista, který v nich obyvatele právě tohoto místa často zmiňoval.

Jeho vtipy byly satirické a patřily do škatulky černého humoru. Podle jiné teorie vznikl tento zvyk již ve 30. letech minulého století.

Lepe má asi 27 tisíc obyvatel a leží ve vzdálenosti 35 km od hlavního města provincie Huelva. Pobřeží Atlantického oceánu je vzdáleno cca 6 km, hranice Portugalska asi 20 km.

Pro turisty je město známé především pro své 25 km dlouhé písečné pláže La Antilla a Nueva Umbría, které jsou pro odpočinek a relaxaci jako stvořené. Jejich okolí malebně lemují písečné duny a piniové lesy.

Místo původně založili v 6. nebo 5. století př.n.l. Féničané. Později zde své stopy zde zanechali i Římané a Arabové, o čemž svědčí mnoho archeologických nálezů v okolí. Po reconquistě město dočasně patřilo Řádu templářů.

Mezi místní památky patří kostel Santo Domingo de Guzmán z 16. století, kaple San Cristóbal, která se dnes využívá jako místo pro výstavy a kulturní akce, a také stará obranná věž Torre del Catalán.

V současné době je město také známé díky exportu zemědělských produktů do evropských zemí, a to především jahod. S podílem asi 80% na evropské trhu patří mezi největší pěstitele jahod v Evropě.

Podívejte se někdy, až si budete kupovat v obchodě jahody, odkud pocházejí. Třeba budou zrovna z tohoto města.

Místo

Lepe 37° 15' 15.0192" N, 7° 12' 21.3696" W
Location

Španělsko na FB