Jste zde

Domů » Příroda

Jeskyně Cerro del Cuevón

Španělská jeskyně Cerro del Cuevón

Jeskynní systém Cerro del Cuevón se skládá ze dvou propletených jeskyň v horách španělské oblasti Asturie – Picos de Europa. Jeskyně se nachází v obci Cabrales. Se svou hlobkou 1589 metrů je jeskyně Torca del Cerro del Cuevón nejhlubší jeskyní Španělska a zároveň čtvrtou nejhlubší jeskyní světa.

Jeskyně disponuje dvěma vstupy – vstup Torca del Cerro del Cuevón – známý pod názvem T–33 a vstup Torca de las Saxifragas. Jeskyně byla poprvé prohledána týmem francouzsko-španělských jeskyňářů v roce 1998. Bylo to poprvé, kdy byl dosažen nejhlubší bod této jeskyně.
Vchod do jeskyně Torca del Cerro leží ve výšce 2019 metrů, druhý vchod Torca de las Saxifragas – známý pod názvem TR–2 leží ve výšce 1590 metrů.

Pro dosažení nejnižšího místa jeskyně jsou potřebné tři dny. Tyto stezky patří k nejtěžším na světě a pouze zkušení jeskyňáři (speleologové) se do nitra vápencového pohoří Pico de Europa odváží. Rozloha jeskyně na délku je asi 7 kilometrů.
Některé části jeskynního systému mají i své názvy. V hloubce 545 m se nachází Sala del Cociliábulo – Sál tajných setkání, v hloubce 721 metrů se nachází Přízrak a v hloubce 1165 metrů Sala Olvidar – Sál zapomnění.

Místo

Cabrales 43° 16' 59.8728" N, 4° 45' 58.2804" W
Location

Španělsko na FB