Jste zde

Domů » Východní pobřeží » Andalusie

Jerez de la Frontera

Jerez de la Frontera - katedrála

Město Jerez de la Frontera se nachází ve španělském regionu Andalusie, asi 15 km od nejbližších pláží pobřeží Costa de Luz. Patří do provincie Cádiz a bydlí v něm okolo 210 000 obyvatel. Město je mezinárodně proslulé pro svojí produkci vína, koně, flamenco, slavnosti a jeho významné historické a umělecké dědictví. Pro motocyklové fanoušky je město pojmem díky každoroční ceně "Grand Prix".

Okolí města je považované za "domov" španělského sherry, návštěvníci Jerezu se ocitnou v centru výroby tohoto vína. Již Féničané pěstovali v tomto regionu víno, které dodávali do celého Středomoří. Typické vinné sklepy, tzv. "bodegas", lze nalézt všude po celém městě a většinu je možné také navštívit. Mnoho prodejců vína nabízí také ochutnávky vín a prohlídky. Semináře o víně nejsou ale jen pro fajnšmekry, nýbrž i pro úplné laiky.

Ve městě Jerez de la Frontera naleznete také originální španělskou školu jezdeckého umění. Zde je možné během dne přihlížet tréninku a večer si zase mnoho turistů nenechá ujít pořádaná představení. Vstupenky jsou ovšem poněkud dražší a člověk kvůli nim musí sáhnout hlouběji do kapsy. K tomu patří také procházka po krajině, kde je také možnost si prohlédnout místní stáje.

Kromě mnoha historických a kulturních zajímavostí nabízí centrum města se svými nákupními ulicemi a bulváry "shoppingový ráj". Zde se určitě vyplatí udělat velký nákup, protože zboží je zde téměř v každém případě levnější než doma. Na jedno byste ale neměli zapomenout při návštěvě města, od pláží je to jen co by kamenem dohodil. Nezapomeňte tedy zabalit plavky a sluneční brýle. Zajímavou návštěvu starého města tak můžete zkombinovat s relaxačním odpolednem u Středozemního moře.

Katedrála v barokním stylu z 18. století má gotické a neoklasicistní prvky a bohatě zdobený interiér. Hned vedle katedrály stojí zbytky arabských hradeb, které obklopují Alcazár, budovu z 12. století. Iglesia de San Miguel v gotickém stylu, je hned vedle katedrály nejvýznamnější kostel ve městě.

Za vidění stojí také náměstí Plaza de San Dionisio se stejnojmenným kostelem ve stylu mudéjar. O několik metrů dále se nachází Palacio del Marques de Bertemati s impozantním renesančním průčelím. Kostel Iglesia de San Juan de los Caballeros z 15. století leží hned vedle dalších dvou kostelů a paláce Ponce de León.

Archeologické muzeum, kde mimo jiné uvidíte řecké artefakty, se nachází v rekonstruovaném paláci z 18. století. Neobvyklé muzeum Museo de Relojes zase vystavuje více než 300 kusů různých hodin. Přímo naproti stojí Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre, palác ve francouzském stylu, kde se konají koňské přehlídky "caballo andaluz".

Kartuziánský klášter La Cartuja se nachází 6 km jižně od Jerezu a je vrcholným kouskem španělské renesance.
Závodní automobilová a motocyklová trať leží 10 km východně od Jerezu. Zde se také pravidelně konají tréninkové a testovací jízdy stájí Formule 1.

Jerez de la Frontera - nedaleký klášter La Cartuja
Jerez de la Frontera - náměstí Plaza de San Dionisio

Místo

Jerez de la Frontera 36° 41' 10.3308" N, 6° 8' 12.0552" W
Location

Španělsko na FB