Jste zde

Domů » Východní pobřeží » Andalusie

Italica

Španělské město Italica - římský amfiteátr

Italica (španělsky Itálica) bylo v minulosti římské město v zemi Hispánie, jeho pozůstatky dnes leží v Santiponce, asi deset kilometrů severně od města Sevilla v Andalusii, u řeky Guadalquivir. Město je rodištěm římského císaře Hadriána, který se tu narodil v roce 76 a vládl od roku 117 až do roku 138, kdy zemřel. Narodil se zde i římský císař Traján, který vládl v letech 98 - 117.

Během druhé Punské války, když byli Kartáginci vyhnáni z Pyrenejského poloostrova, se město Italica v roce 206 př.n.l. stalo sídlem římského rodu Publia Cornelia Scipia. Během Punské války se zde přednostně ošetřovali zranění vojáci. Bylo to první římské sídliště na španělské půdě.

Nejpozději za vlády Gaia Julia Caesara bylo město tzv. municipiem – městem závislém na Římu, jehož občané měli vůči Římu stejné povinnosti jako římští obyvatelé. Municipiem mohly být nejdříve pouze města v Itálii, ale za vlády Gaia Julia Caesara již bylo běžné, že se municipiem stávaly také města v provinciích za hranicemi Itálie.

Počet obyvatel města Italica se pohyboval kolem 8 000. Za vlády římských císařů Hadriána a Trajána zažívalo město hospodářský rozkvět – oba vládci byli vůči svému rodnému městu ohromě velkorysí.
Za vlády Vizigótů bylo využíváno jako pevnost, později se město stalo sídlem biskupa.

Po dobytí Pyrenejského poloostrova Maury v roce 711 začalo docházet k postupnému úpadku. Od 12. století se město začalo postupně vyprazdňovat. Opuštěné město po dlouhou dobu sloužilo lidem v okolí jako kamenolom, s jeho vykopávkami se začalo až v 18. století.

K nejzajímavějším pamětihodnostem patří římský amfiteátr, který je dlouhý 160 m a pojme až 25 000 diváků. Je tak třetím největším římským amfiteátrem.
V městské části zřízené císařem Hadriánem (Nova Urbs) jsou k vidění podlahové mozaiky, kopie soch Venuše, Diany a Trajána (originály soch se nacházejí v Archeologickém muzeu v Seville). Částečně jsou také zpřístupněny veřejné lázně s termálními prameny. Za hranicemi města se nachází římské divadlo.

Španělské město Italica - římské divadlo
Španělské město Italica - socha císaře Trajána
Geografie: 

Místo

Italica, Santiponce 37° 26' 29.9652" N, 6° 2' 44.754" W
Location

Španělsko na FB