Jste zde

Domů » Severní pobřeží

Informace o Costa Verde

Krajina oblasti Costa Verde

Pokud rádi cestujete na vlastní pěst a chtěli byste poznat Španělsko trochu jinak, měli byste se vypravit na sever.

Pobřežní oblast Costa Verde leží na severu země u Biskajského zálivu, mezi regiony Galicie a Kantábrie. Pláže na pobřeží patří prý k těm nejkrásnějším v celé zemi. Nejznámější jsou pláže mezi Llanes a Ribadesella na východě Asturie. Ale za prohlídku stojí i tamní města.

Costa Verde navštěvují hlavně Španělé, zahraniční turisté sem moc nejezdí. Proto je to příjemné místo pro každého, kdo nemá v lásce masový cestovní ruch v mnoha španělských regionech.

Tato nádherná, idylická pobřežní krajina je také vhodným tipem pro kratší a jednodenní výlety. Pro oblast je typický rybolov, chov dobytka a pěstování obilí. Vyznačuje se malebnými zátokami a písečnými plážemi na jinak skalnatých březích.

Mentalita regionu je spjata s keltskou lidovou hudbou, která má svůj původ v Bretani, Irsku a Velké Británii. V městech a vesnicích na pobřeží se z jablek vyrábí oblíbený nápoj cider.

Nejsevernější bod Cabo de Peñas, který se nachází poblíž města Gijón, rozděluje pobřeží na dvě části. Z něj se po silnici N-632 rychle dostanete do malebné rybářské vesnice Candás.

Za prohlídku stojí místní vesnický kostel se slavným irským obrazem Krista. Poblíž Candásu leží vesnice Luanco, kde byste si neměli nechat ujít návštěvu zajímavého námořního muzea.

Na západě najdete také pozoruhodné vesnice a pláže. Například Salinas či Cudillero s krásným náměstím a přístavem. Luarca je malé městečko s architekturou z 18. a 19. století.

Ve vesničce Coaña si pro změnu můžete prohlédnout keltské opevnění a nádrže na vodu. Na západní části pobřeží si můžete navštívit třeba i vesnice Castropol, Navia a Tapia.

Pokud pojedete po silnici N-632 směrem na Santander, dorazíte do původní rybářské vesničky Villaviciosa, která je známá výrobou cideru. Za prohlídku stojí především náměstí Plaza Mayor a gotický kostel Santa María de la Oliva ze 13. století.

Ribadesella se proslavila hlavně svou krásnou pláží. V západní části města najdete hotely a plno výborných restaurací. Do jedné z nich byste určitě měli zavítat a ochutnat cider. V srpnu zase můžete zavítat na závody kajaků.

Vrcholem cesty je návštěva jeskyní Cuevas de Tito Bustillo, ve kterých uvidíte malby zvířat staré přes 20 000 let. Během přílivu si můžete prohlídnout jeskyně Cuevas del Mar pod vodou.

Llanes je malebné město, v jehož středu se nachází přístav, který je kanálem propojen s mořem. Za shlédnutí stojí kostel Panny Marie z 13. století. I v Llanes se nachází krásná pláž.

Pokud pojedete přes hory, dorazíte k jeskyním Cueva del Pindal, v nichž se také skrývají pravěké malby. Ve městě Colombres zase můžete navštívit muzeum Archivo de Indianos, ve kterém se seznámíte s dějinami Španělska a Ameriky.

Návštěvu pobřeží můžete zakončit v městečku San Vicente de la Barquera. Tam si můžete prohlédnout kostel Nuestra Señora de los Àngeles, který se podobá pevnosti.

Místo

Cabo de Peñas 43° 39' 26.4348" N, 5° 50' 34.2852" W
Location

Španělsko na FB