Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Informace o Costa Bravě

"Divoké pobřeží" Španělska, strmé a rozeklané žulové skály, idylické písečné pláže: to jsou nejdůležitější charakteristiky pobřežní oblasti Costa Brava ve Španělsku. Nejsevernější pobřeží v zemi sahá od španělsko-francouzské hranice až po 70 km severovýchodně od Barcelony.
Katalánsko s hlavním městem Barcelona je jeden ze 17 španělských krajů. Costa Bravu si oblíbili především turisté ze severní Evropy, kteří pro život i dovolenou upřednostňují mírnější pásmo a středomořské pobřeží.

Katalánci jsou národnostní skupina románského původu. Také (nebo snad právě proto) dnes si jistě všimnete obrovských snah a bojů za nezávislost a samostatnost. Obyvatelé Katalánska se nepovažují za Španěly, ale Katalánce. Jsou spojeni s vlastním krajem tak, jako by to byla jejich vlast a touží po samostatnosti. Již v 10. století bylo Katalánsko mocný a významný stát a námořní velmoc.

Ve 13. století dobyli Katalánci Valencii, Sicílii a Sardinii. Roku 1714 obsadilo Barcelonu francouzské vojsko a se samosprávou byl konec. Teprve v roce 1931 požadovali Katalánci samostatnost a založení nové republiky. Za Frankova režimu až do roku 1978 byly jejich snahy potlačeny.

Roku 1979 získalo Katalánsko statut autonomního společenství. Roku 1992 zazářila Barcelona spolu s celým regionem v celém svém lesku a kráse, díky olympijským hrám ji sledoval celý svět. Město se proměnilo v krásnou metropoli, vše bylo zrestaurováno, opraveno a přizpůsobeno moderní době. Barcelona je určitě jedna z nejkrásnějších a nejpozoruhodnějších metropolí v celém Španělsku.

Ve Španělsku dlouho bojovalo o moc mnoho národů, a proto v zemi najdete velké množství nejrůznějších stavebních památek z dob dávno minulých. Jen v Katalánsku se nachází přibližně 2000 pevností, hradeb a obranných věží. Z tohoto důvodu se Katalánsku říká "domov hradů".
Dnes si staré památky přijíždí prohlédnout spousta turistů. Mohou si zajít na prohlídku s průvodcem a kromě toho tu také probíhají středověké trhy, koncerty anebo divadelní představení.

A jaké nabízí Costa Brava podnebí a počasí? Ne moc horko a ne moc chladno, ideální počasí pro dovolenou. Průměrná teplota se v létě pohybuje mezi 21 až 28°C, v zimě pak mezi 6 až 10°C. V únoru se teplota vody pohybuje kolem 12°C, v létě dosahuje až 24°C. Může však nastat i bouře, od Pyrenejí vane vítr tramontana, který může na severu Katalánska dosáhnout až síly vichřice. Za to ale nabízí ideální podmínky pro windsurfing.

Místo

Olympijský stadion, Barcelona 41° 21' 52.6572" N, 2° 9' 20.6784" E
Location

Španělsko na FB