Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Informace o Andalusii

Španělsko - Andalusie

Andalusie (rozloha přibližně 87 000 km²) je nejjižnějším regionem Španělska, se 7 miliony obyvatel je zároveň nejlidnatějším krajem. Rozprostírá se mezi Atlantským oceánem a Středozemním mořem, od Afriky je oddělena Gibraltarskou úžinou.

Andalusie je to "pravé" Španělsko, jak si ho všichni představujeme: Bílé vesnice uprostřed olivových hájů, města s velkolepou architekturou a dlouhou tradicí, přímořská letoviska plná života a nádherné hory. Je domovem temperamentního flamenca, divokých býčích zápasů a sladkého vína sherry.

Andalusie nabízí vše, po čem toužíte: přes 300 slunečných dní v roce, umění, kulturu, víno a přírodu. Tímto španělským krajem, který má třetinu všech španělských pláží, protéká řeka Guadalquivir. Regionem se táhnou Betické Kordillery a pohoří Sierra Morena. V 760 městech a obcích žije více než 7 milionů obyvatel. Hlavním městem je Sevilla.

V Andalusii se odpradávna střetávaly nejrůznější kultury. Již v období př.n.l. připlouvaly na pobřeží fénické, řecké a kartágijské lodě. Přibližně ve 3. století před Kristem dorazili do kraje i Římané. Dnes se bohužel zapomíná na to, že právě oni měli rozhodující vliv na podobu regionu. Roku 711 sem přišli Arabové (Mauři) a nastala doba rozkvětu.

Kraj se stal kulturním centrem tehdejšího světa. Období reconquisty (odsun Maurů ze Španělska) začalo v Andalusii roku 1212, poslední arabskou pevnost v Granadě museli Arabové opustit v roce 1492.
Ještě dnes teče v žilách mnoha Andalusanů arabská krev. Arabský a cikánský vliv se zřetelně projevuje ve flamencu, které je zcela mylně považováno za španělský lidový tanec. Ve Španělsku je velmi mnoho krajových lidových tanců, ale flamenco se bez pochyby zrodilo v Andalusii.

Cestovní ruch má v regionu opravdu velký hospodářský význam. Milovníci pláží jezdí na pobřeží Costa del Sol u Středozemního moře, surfaři se raději vydávají na Costa de la Luz u Atlantiku. Nejčastějším cílem turistických prohlídek jsou především maurské památky ve městě Cordoba, stejně jako Alhambra v Granadě, „bílé vesnice“ u Rondy nebo hrob Kryštofa Kolumba a mnoho jiných zajímavosti ve městě Sevilla. Kromě toho je také velmi populární destinací pro golfisty. Díky tomu získala Costa del Sol přezdívku Costa del Golf.

Horká léta a chladné zimy (ve srovnání s létem) jsou v tomto nejteplejším regionu Španělska. Teploty v červenci a srpnu se mohou vyšplhat až na 45°C. Mnoho návštěvníků si také v srpnu těžko zvyká na vysokou vlhkost vzduchu. Pokud můžete, jeďte na dovolenou raději na jaře nebo na podzim. Doba od dubna do června a pak od září je opravdu ideální. V zimě klesají teploty jen zřídka pod 17°C.

Místo

Alhambra, Granada 37° 10' 29.784" N, 3° 34' 57.4608" W
Location

Španělsko na FB