Jste zde

Domů » Východní pobřeží » Andalusie

Granada a památky

Granada
Autor: sim00n

Španělské město Granada není jen 18. největším městem Španělska, ale je také místem plným zajímavých pamětihodností, a to jak z maurského období, tak i z gotického a renesančního. Světově proslulé je také díky mnoha místním výrobcům kytar.

Nejpůsobivější památkou Andalusie, známou též po celém světě, je komplex středověkých paláců Alhambra na kopci Sabikah, která je považována za jeden z nejhezčích příkladů maurského stylu v islámském umění. Je jednou z nejvíce navštěvovaných turistických atrakcí v Evropě a od roku 1984 je na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Komplex se rozkládá na ploše přibližně 730 m x 180 m.

Alhambra je nejen nejvýznamnější, ale také nejstarším a nejlépe dochovaným arabským palácem své doby. Název Alhambra pochází ze slova al-Ḥamra’, které znamená "červený" a má původ v barvě hory, na které je palác postaven. Jsou k němu k dispozici dva vstupy, na sever Puerta de las Armas, na jih Puerta de la Justicia, které vedou k prvnímu nádvoří a k mešitě.

Nejstarší část palácového komplexu byla vybudována ve 13. a 14. století jako rezidence maurských králů dynastie Nasrid. Alhambra je známá pro své štukové stropy a Lví fontánu. Král Karel V. nechal postavit v tomto areálu svůj palác, díky kterému byly zničeny velké plochy původního paláce. A protože se jedná jednu z nejvýznamnějších renesančních staveb ve Španělsku, nebyly zde prováděny žádné archeologické práce. V paláci Karla V. se dnes nachází muzea Museo de Bellas Artes de Granada a Museo de la Alhambra.

Královská kaple Capilla Real, jejíž severní fasáda je začleněna do katedrály, byla postavena v letech 1505-1521. Zajímavé jsou hrobky Jany I. Kastilské a jejího manžela Filipa I. Kastilského zvaného Sličný, které jsou zhotovené z carrarského mramoru. Muzejní expozice představuje mimo jiné obrazy ze sbírky královny Isabely, včetně prací Van der Weydena a Botticelliho, její korunu, stejně jako žezlo a meč krále Ferdinanda.

Městská čtvrť El Albaicín se nachází na kopci naproti Alhambře, byla obydlena v 11. století za královské dynastie Ziri. Z této doby se našly zbytky zdí Alcazaba, podloubí Puerta Monaita a Puerta Elvira, arabských lázní Arco de las pesas a paláce Dar Al-hora.

Několik kostelů bylo postaveno přes arabské stavby, z jejichž vnitřku se dochovaly ještě zbytky, jako například Iglesia del Salvador, který byl postaven přes Velkou mešitu nebo Iglesia de San José přes mešitu Alcazaba.

Arabská stavba El Corral del Carbon z časů maurské nadvlády pochází ze 14. století a v paláci Madraza byla Araby v předchozích časech zřízena univerzita. Nejpůsobivějším z chrámů z doby renesance je ale chrám San Jerónim z období renesance, který má pět lodí.

Granada - park Jardines del Triumfo
Autor: sim00n
Granada - středověký komplex Alhambra
Autor: Carlos Alejo

Místo

Granada - Alhambra 37° 10' 36.9984" N, 3° 35' 40.9992" W
Location

Španělsko na FB