Jste zde

Domů » Severní pobřeží

Galicie

Galicie (španělsky Galicia) leží v severozápadním Španělsku a je autonomním společenstvím. Skládá se ze čtyř provincií: A Coruña, Pontevedra, Ourense a Lugo. Žije zde kolem 2,75 miliónu obyvatel a kromě španělštiny se zde hovoří také galicijsky, což je jazyk příbuzný s portugalštinou. V regionu se nachází mnoho jedinečných a impozantních mistrovských děl architektury, zejména kostely, které se nabízejí jako skvělý cíl pro výlet nejednoho turisty.

Název pochází od keltských Galläkerů (latinsky Callaici), kelto-iberského národa, který se v dávných dobách usadil v této oblasti.
Region na severu hraničí s Kantaberským mořem, na západě s Atlantským oceánem, na jihu s Portugalskem a na východě se španělskými autonomními společenstvími Kastilie-León a Asturie.

Pro Galicii jsou charakteristická vysoká pohoří, která jí od zbytku Španělska izolují. Více než polovina území leží ve výšce nad 400 metrů. Nejvyšším vrcholkem je Pena Trevinca (2127 m). Zajímavé je také výrazné pobřeží o celkové délce asi 1659 km, z nichž tvoří více než 800 km útesy a asi 300 km pláže, a celkem zahrnuje zhruba třetinu španělského pobřeží.
Charakteristické pro Galicii jsou navíc i rozlehlé lesy, které se zčásti skládají z vysazených eukalyptů. Celková výměra lesů zahrnuje asi 30 procent z celkové plochy lesů ve Španělsku.

V Galicii se nachází cíl jak kulturně tak turisticky významné poutní Svatojakubské cesty, Santiago de Compostela, kam se poutníci dostanou jak pěšky, tak i na kole nebo autem.
Významná galícijská města jsou A Coruña, Ferrol, Lugo, Ourense, Pontevedra, Santiago de Compostela a Vigo.

Hlavním městem je Santiago de Compostela se svou slavnou katedrálou a početnými kostely. Katedrála byla postavena v roce 1077 a její základní konstrukce je tedy v románském stylu. Dalším kostelem, který stojí za shlédnutí, je kostel San Juan o San Nicolás, který byl postavem pod názvem San Nicolás ve 12. až 13 století. V hlavní kapli Lugo se od nepaměti nacházejí svátosti. Na okraji města Santiago de Compostela je kostel Santa Maria la Real de Sar, který byl postaven ve 12. století ve vrcholném románském stylu.

Camino de Santiago, Svatojakubská cesta nabízí rozmanité spektrum převážně románské architektury. Stavby zřízené před a nebo po období středověku stojí také za to vidět. Mimo výše jmenovaných církevních objektů je pozoruhodná také Herkulova věž, Torre de Hercules v A Coruñě. Věž je dominantou města a byla postavena za časů římského císaře Traiána kolem roku 110. Herkulesova věž je od června 2009 na seznamu světového dědictví UNESCO.

Camino de Santiago s pevností Castillo de Javier
Autor: Jule_Berlin
A Coruña s Herkulovou věží
Autor: Yellow.Cat

Místo

Katedrála Santiago de Compostela 42° 52' 49.746" N, 8° 32' 41.7192" E
Location

Španělsko na FB