Jste zde

Domů » Severní pobřeží

Costa Verde

Costa Verde v severním Španělsku

Costa Verde znamená v překladu "Zelené pobřeží". Nachází se u Biskajského zálivu na severu Španělska. Rozkládá se na území autonomních oblastí Galicia, Asturie a Kantábrie. Zelené pobřeží dostalo toto pojmenování díky četným srážkám, které tuto oblast dělají velmi úrodnou a vhodnou pro nejrůznější vegetaci. Ve srovnání s jinými částmi Španělska je opravdu zelenější.

Pláže na východě Asturie mezi městy Llanes a Ribadesella jsou považovány za nejhezčí v celém Španělsku. Přesto není tato oblast tak masově navštěvována jako pobřeží u Středozemního moře. Většina návštěvníků je místních a jezdí sem na jednodenní výlety a kratší dovolenou. Nejvíce zahraničních turistů pochází z Británie. Ceny ubytování jsou zde přijatelné.

Letecké spojení této oblasti se zahraničím vzniklo teprve nedávno, letadla létají na letiště v Santiagu de Compostela a Santanderu. Podél celého pobřeží jezdí vlakové spoje a co se týče silničního spojení, do regionu vede s několika rozestavěnými úseky dálnice. Bohužel je dodnes dopravní spojení Asturie a severu Španělska s ostatními oblastmi země nedostačující.

Pobřežní region Kantábrie je velmi silně ovlivněn keltskou kulturou. Nejvíce je tento vliv k rozeznání v tradiční lidové hudbě. Ta totiž připomíná hudbu z různých regionů Velké Británie, Bretaně a Irska. Keltská řeč se zde ale nezachovala. V regionu západní Galicie jsou úředními jazyky galicijština a tradiční jazyk kastilského regionu.

Místní kultura je unikátní a jídelní lístek je opravdu exotický. Určitě se vyplatí ochutnat některé z místních vyhlášených specialit – například fazolový eintopf "fabada", nízký paštikový koláč s různými náplněmi zvaný "empanada" nebo jablečné víno Sidra.

Costa Verde, Španělsko

Španělsko na FB