Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Costa de Almería - informace

Španělské pobřeží Costa de Almería
Autor: trebol-a

Španělské pobřeží Costa de Almería se nachází na jihovýchodě Andalusie. Leží v provincii Almeria, a proto je také někdy nazýváno jako "Záliv Almeria". Pobřeží je dlouhé 217 kilometrů, rozkládá se od městečka Pulpí na severu (na hranici s provincií Murcia) až k obci Adra na jihu (na hranici s provincií Granada).

Toto malebné pobřeží má velmi pestrou krajinu, najdete zde široké a dlouhé písečné pláže, malé zátoky, vyschlá místa připomínající pouště a vedle toho také bohatou vegetaci. Kontrastem k oblíbeným turistickým střediskům jsou téměř neobydlené části pobřeží a pohoří ve vnitrozemí.

Dramatická pouštní krajina bylo dokonce využita v několika filmech. Například ve "spaghetti" westernech režiséra Sergia Leone nebo třeba v akčních filmech Indiana Jones, Barbar Conan a Poslední křížová výprava Stevena Spielberga.

Klima je středomořské subtropické, teplé a suché. Celoroční průměrné teploty se pohybují kolem 18 - 19°C a v zimě je dokonce teplota vody vyšší než teplota vzduchu. Slunce zde svítí více než 3 000 hodin za rok, kdy je obloha většinou bez mráčků.

To všechno dělá z Almerie turisticky atraktivní destinaci. Mezi nejznámější letoviska patří Aguadulce, Roquetas de Mar, Mojácar, Vera nebo El Toyo.

Costa de Almería - pláž a část letoviska El Toyo
Autor: mankita

Španělsko na FB