Jste zde

Domů » Severní pobřeží

Costa da Morte

Španělsko - galicijské pobřeží Costa da Morte
Autor: masqtrekking

Galicijské pobřeží Costa da Morte (nebo také Costa de la Muerte) v překladu znamená "Pobřeží mrtvých". Rozkládá se mezi městem Malpica a mysem Cap Finisterre na severovýchodě Iberského poloostrova. Název získalo toto pobřeží díky velmi nebezpečným podmínkám pro plavbu na moři a mnoha ztroskotaným lodím a mrtvým námořníkům.

U této části španělského pobřeží se nenachází žádné ostrovy, pevnina se svažuje přímo do Atlantského oceánu. Podél pobřeží leží několik zálivů a menších zátok. Největší z nich jsou Ría de Camariñas a Ría de Corme y Laxe. Ve srovnání s dalšími zálivy v jiných oblastech poloostrova (např. Rías Altas a Rías Baixas) nezasahují tak daleko do pevniny.

Costa da Morte je nejzápadnější část pobřeží celého Španělska. Nejzápadnějším bodem je mys Cap Touriñan. Známější je ale asi 20 km vzdálený mys Finisterre, kam z města Santiago de Compostela pokračuje známá poutní Svatojakubská cesta.

Galicijsky se tento mys jmenuje Fisterra, ve španělštině Finisterre. Toto pojmenování pochází z latinského výrazu finis terrae, což v překladu znamená "konec světa" a odkazuje na staré římské a předřímské legendy právě o konci světa.

Španělsko - část galicijské pobřeží Costa da Morte
Autor: masqtrekking
Galicijské pobřeží Costa de Morte - pláž Playa de Reira
Autor: masqtrekking

Španělsko na FB