Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Costa Blanca a informace

Costa Blanca - jedno z měst na pobřeží
Autor: th-dolby

Costa Blanca patří k nejoblíbenějším pobřežním oblastem v celém Španělsku, o čemž svědčí multikulturní prostředí v této destinaci. Lidé ze všech zemí přijíždějí na Costa Blancu aby tuto rozmanitost poznali. Díky průměrným 2900 slunečným hodinám v roce mohou místní obyvatelé tvrdit, že žijí v kraji, do kterého zima nikdy nezavítá.

250 km pláží jistě nadchne všechny milovníky sluníčka, ale překrásnou přírodu a kulturu najdete i ve vnitrozemí! Hlavně Španělé pobřeží často přezdívají Levante: Země, v níž vychází slunce. Costa Blanca sousedí na severu s pobřežím Costa del Alzahar, jehož původní tvář se stále více ztrácí. Pomerančových plantáží neustále ubývá – buď padnou za oběť stavební mánii, nebo se hospodaření na nich už nevyplatí, což je veliká škoda.

Archeologické nálezy dokazují, že pobřeží bylo osídleno již kolem roku 40 000 před naším letopočtem. Jeskynní malby a nálezy u Villeny svědčí o tom, že se v oblasti během starší doby kamenné usadili Nomádi. Keltové a Iberové si na pobřeží stavěli opevněná města zhruba od roku 17 000 před Kristem a po nich přišli Féničané a Řekové.

Mezi lety 600 – 300 př.n.n. došlo k rozkvětu iberské kultury. Španělsko dobyli Kartáginci a roku 227 založili město Cartago Nova (dnešní Cartagena). Na přelomu 4. a 5. století se do země dostalo křesťanství. Od roku 711 se v zemi usídlovali Mauři, díky nimž pobřeží zažilo neuvěřitelný rozkvět kultury a architektury. Období rozvoje poměrně rychle skončilo reconquistou, vyhnáním Arabů a Židů ze země.

Podnebí je na pobřeží Costa Blanca úžasné, neboť 3 měsíce panuje horké léto a dalších 9 měsíců jaro. Skutečná zima tu prakticky neexistuje. Když jednou za čas spadne noční teplota pod 10°C, mají obyvatelé pocit, že nastává arktická zima. Nejvyšší letní teploty obvykle nepřesahují 35°C, v srpnu se však může objevit vysoká vzdušná vlhkost.

Místo

Cartagena 37° 36' 20.5272" N, 0° 59' 25.9656" W
Location

Španělsko na FB