Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Cordoba a památky

Cordoba - katedrála Mezquita de Cordoba
Autor: sim00n

Andaluské město Cordoba patří mezi turistické pamětihodnosti ve Španělsku, od roku 1984 je zapsáno na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Nejvýznamnější stavbou ve městě je zcela určitě katedrála Mezquita de Cordoba. Emír Abd ar-Rahman začal s výstavbou této původně mešity v roce 785, poté byla několikrát rozšířena a dnes je s rozlohou 23.000 m2 třetí největší na světě. Asi 860 mramorových sloupů v souběžných řadách, z nichž každé dva naproti nesou oblouky, a nabízejí tak zvláštní hru světla a stínu.

Pravděpodobně nejvýznamnější modlitebnou maurského původu je přibližně v roce 960 al-Hakamem II. postavený mihráb, klenutá svatyně s byzantskými mozaikami. Roku 1236, kdy bylo město dobyto křesťany, byla mešita vysvěcena na křesťanskou katedrálu. Mešita byla tak veliká, že v jejím středu byla od roku 1523 po více než 234 let postavená obrovská kostelní loď v renesančním stylu.

Puente Romano (v překladu Římský most), nazývaný také Puente Viejo (Starý most), je most přes řeku Guadalquivir, postavený Římany po bitvě u Mundy (45 př.n.l.). Má 16 oblouků a byl kdysi součástí římské cesty Via Augusta. V 10. století byla stavba kompletně obnovena maurskými chalífy, kteří pobývali v Cordobě, a po jejich reconquistě (vyhnání) byla ještě více zrekonstruována.

Alcázar de los Reyes Cristianos je zámek, postavený ve 14. století na půdorysu starého arabského hradu, s krásnou a rozsáhlou zahradou, rozdělenou do několika rovin. V prostorách paláce se mimo jiné nacházejí dvě mozaiky ze 2. století a některé římské sarkofágy pocházející ze 3. století. Kromě opevněných hradeb a Sevillské brány se zde nachází palác křesťanských králů.

Palacio de Viana je jedním z nejvýznamnějších historických paláců ve městě Cordoba. Dnes jako muzeum nabízí krásnou kulisu s terasami a galeriemi ze 16. století, které byly neustále přestavovány. Na výstavě v muzeu jsou k obdivování vedle významné knihovny také různé sály s vlámskými tapiseriemi, mušketami, stříbrem, starožitným nábytkem a dalšími zajímavostmi.

Ruiny paláce Medina Azahara, postaveného před více než 1000 lety kalifem Abdulem Rahmanem, se nacházejí v bezprostřední blízkosti města, asi 8 km směrem na západ.
Židovská čtvrť La Judería je ve starém městě, kde kdysi spolu žili Židé a Arabové. V jejích úzkých uličkách se nacházejí různá gastronomická zařízení a také poslední ze 300 synagog, která nebyla zničena po vyhnání židů a muslimů.

Lázně Baños Califal byly postaveny v 10. století, nacházejí se nedaleko od Alcázaru de los Reyes Cristianos a dnes je z nich veřejně přístupná expozice. Z tabulí a videa se dozvíte informace o fungování starých arabských lázní.
Ve 14. století postavená Sinagoga de Córdoba, v někdejší židovské čtvrti, je jednou z mála dochovaných synagog z této doby ve Španělsku.

Cordoba - most Puente Romano
Autor: sim00n
Cordoba - náměstí Plaza de las Tendillas
Autor: sim00n
Cordoba - kostel
Autor: sim00n

Místo

Mezquita de Cordoba 37° 52' 42.6288" N, 4° 46' 43.3344" W
Location

Španělsko na FB