Jste zde

Domů » Západní pobřeží

Cádiz, 2. část

Nejvýznamnější pamětihodností, a zároveň obvyklým výchozím bodem mnoha městských prohlídek, je bezpochyby již zdaleka viditelná katedrála Catedral de Santa Cruz de Cádiz se 2 věžemi, z nichž na jednu se dá dokonce i vyjít.

Katedrála se také doslova pyšní třpytivě zlatou kopulí. Je to opravdu monumentální stavba, která je při bouři nemilosrdně bičována vlnami Atlantického oceánu. Klasická barokní budova byla postavena v letech 1722 - 1838 a může se pochlubit nádhernými proporcemi svého interiéru, kde spatříte nádherné korintské mramorové sloupy.

V kryptě katedrály je umístěn hrob španělského skladatele a klavíristy Manuela da Fally a v pokladnici si můžete prohlédnout tři cenné monstrance (ozdobné schránky), které se také obvykle nosí v čele každoročního procesí při Božím těle.

Po návštěvě katedrály pak rozhodně stojí za vidění stará část města, kam se dostanete z několika míst. Jedním z nich je náměstí Plaza de España, kde se nalézá památník, který připomíná vyhlášení první liberální ústavy v roce 1812.

Jižně od tohoto náměstí jsou tržnice, kde si můžete koupit nějaké místní kulinářské speciality, jako je např. Jamón Serrano (šunka sušená volně ve vzduchu), ale také třeba lahodné místní sherry, vše za rozumné ceny.

Čekají tu na vás ale i další pamětihodnosti a pozůstatky slávy města z dob minulých, jako je např. gotický předchůdce katedrály ze 13. století, Iglesia de Santa Cruz, nebo Teatro Romano, jehož vznik se datuje někam do roku 100 př.n.l.. Toto divadlo bylo považováno ve své době za jedno z největších a nejdůležitějších divadel celého Římského impéria.

Pláže

Přímo na historické centrum navazuje městská pláž Playa de la Caleta. Tahle pláž ani tak nenadchne své návštěvníky svou rozlehlostí jako spíše přímo idylickým vzhledem přírodního rázu.

Právě na pláži Playa de la Caleta se točili některé scény k filmu o slavném agentovi 007, Jamesi Bondovi - Dnes neumírej - kdy Halle Berry vystupovala ve svých bikinách z moře. Ale město se samozřejmě může chlubit i dalšími krásnými plážemi vhodnými ke koupání, surfování i opalování.

Výlety do okolí

Vaši pozornost si ale plně zaslouží i dvě další města v Cádizském zálivu a obě stojí rozhodně za návštěvu: Puerto Real a El Puerto de Santa María.

V El Puerto de Santa María si přijdou na své milovníci pokrmů z ryb. Působí zde restaurace El Faro, která je již dlouho považována za jednu z nejlepších restauraci s rybími a masitými pokrmy v celé provincii. Restaurace s vyššími cenami nabízí gurmánům klasické pokrmy připravované s inovativním přístupem.

Španělské město Cádiz - památník na náměstí Plaza de España
Autor: rickymor

Místo

Katedrála v Cádizu 36° 31' 44.0004" N, 6° 17' 42" W
Location

Španělsko na FB