Jste zde

Domů » Západní pobřeží

Cádiz, 1. část

Španělské město Cádiz
Autor: Pau Bou

Cádiz, hlavní město stejnojmenné provincie ve Španělsku, leží na poloostrově omývaném mořem v ústí řeky Guadalquivir. Staré město bylo očitým svědkem slavného španělského koloniálního období a přístav býval tím nejdůležitějším námořním přístavem pro plavby do Ameriky.

V dnešních časech vyplouvají z Cádizu lodě již jen do Afriky nebo na Kanárské ostrovy a celé město tak se svými téměř 130 tisíci obyvateli působí spíše trochu ospale. S výjimkou doby, kdy na pobřeží doráží řvoucí příboj Atlantského oceánu, nebo kdy se ve městě koná nějaký karneval.

Karneval

Přestože andaluské karnevaly jsou plné prosté a uvolněné radosti ze života, karneval v Cádizu má své vlastní jedinečné a zvláštní aspekty. Celé to bláznivé období začíná ve městě na pobřeží Costa de la Luz na "Quasimodovo neděli“ před postním obdobím, tradičním jídlem připravovaným z mořských ježků.

Pestrým vyvrcholením tohoto místního karnevalu jsou pak barevné průvody lidí o neděli Piñata. Jednotlivé skupiny obyvatel, které se karnevalu účastní, si často navrhují a vyrábějí své vlastní kostýmy po celé měsíce a zdobí si k tomuto účelu i velmi důkladně svá auta.

Nezřídka mají karnevalové písně i politický, sociální nebo erotický obsah. Na transparentech můžete spatřit třeba i různé narážky na politické skandály, kritiky a ironie není ušetřen snad vůbec nikdo a karneval má tedy i svůj politický rozměr. Dokonce se tady slavilo i během první války v Perském zálivu, když byly jiné podobné slavnosti zrušeny.

Slavnosti se ale neúčastní jen organizované skupiny, ale doslova celé město se promění v živý dav, který si dokonale užívá všech těch radostí a všeobecného veselí. Lidé v kostýmech procházejí v malých skupinách městem a zpívají přitom písně – většinou jsou to v rytmu tanga či pasodoble.

Důležitou součástí karnevalu je také pravidelně se konající soutěž pěveckých skupin, která se odehrává v divadle Falla. Skupiny zpěváků tam soutěží v inscenovaných představeních se svojí originalitou a vtipem, ale do celkového hodnocení jsou zahrnuty i jejich kostýmy.

Velmi uvolněná a vstřícná společenská atmosféra láká samozřejmě i mnoho přihlížejících turistů. Vyčerpaní účastníci se pak shromažďují v místních barech a vinárnách "bodegas" v městské čtvrti La Viña.

Historie a památky

Město bylo založeno již Féničany a je to tedy zřejmě vůbec nejstarší město v jihozápadní části Evropy. V 17. století zažilo díky obchodnímu monopolu s Novým světem ohromný ekonomický boom. Dnes hraje kromě turistiky významnou roli v obživě místních obyvatel stále ještě rybolov a solný průmysl.

Španělsko - část města Cádiz
Autor: Natalia Romay

Místo

Divadlo Falla, Cádiz 36° 32' 1.7916" N, 6° 18' 8.5536" W
Location

Španělsko na FB