Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Cadaqués, 2. část

Casa-Museu Salvador Dalí v Portlligatu
Autor: dalbera

Městečko Cadaqués se díky slavnému malíři jménem Salvador Dalí stalo magnetem pro umělce takových jmen, jako například André Breton, Luis Buñuel, Marcel Duchamp, Paul Éluard, Max Ernst, Jo Micovich, Maurice Boitel anebo Man Ray.

Večery v městečku se dají perfektně trávit v příjemném a pohodlném prostředí originálních kaváren a barů. Přímo vás vyzývají, abyste úspěšně zakončili svůj zajímavý den dovolené ve Španělsku s hudbou a se skleničkou vína.

Velmi útulným prostředím se vyznačuje především kavárna Café El Jardín. Mezi exotickými rostlinami si tady můžete pochutnat na něčem dobrém přímo pod hvězdami. Bary a restaurace, galerie a butiky, a samozřejmě i bohatý noční život, lákají v hlavní sezóně do městečka stále více mladých hostů, a to jak věkem, tak srdcem.

Typické pokrmy místní kuchyně jsou reprezentovány třeba pokrmy s názvy Suquet de Pescado (rybí guláš), Arroz la Cazuela (pečená rýže) nebo Sepia con Guisantes (chobotnice s hráškem).

A na tu opravdu poslední skleničku posilňujícího drinku se můžete zastavit v legendárním jazzovém klubu "L'Hostal", ve kterém již uvítali takové slavné hosty, jako byli a jsou Mick Jagger či Gabriel García Márquez. Dodnes je tento klub oblíbeným místem setkávání důležitých a slavných VIP osobností.

Kdo v místě shání nějaký hotel nebo penzion, měl by si v každém případě zajistit své ubytování předem, před vlastním odjezdem do Španělska. Toto idylické městečko je totiž v první řadě zařízeno na pobyty jednodenních turistů, kteří se tady zastavují v celých skupinách v rámci organizovaných zájezdů nebo sem zavítají po moři na výletních člunech.

Taková procházka zářivě bílým starým městem je zejména v časných ranních hodinách, kdy tamní úzké uličky a přístav stále ještě spí, bezpochyby kouzelná.

Cadaqués je ideálním výchozím bodem k poznávání zbytku kraje Alt Empordà s jeho historickými městy, neobvyklými přírodními oblastmi a četnými archeologickými lokalitami.

Silnice na jih do městečka Roses vede horami a nabízí mnoho krásných výhledů na záliv Roses. Je to oblíbená turistická destinace, v letních měsících převyšuje počet návštěvníků počet místních obyvatel více než desetinásobně.

Pro dovolenou v Cadaquésu je nejlepší období od dubna do října. Voda na nádherných plážích je vhodná ke koupání od června do října, kdy její teplota přesáhne více než dvacet stupňů.

Pláž Playa Calders je téměř jediná písečná pláž, zatímco třeba pláže Playa de Sa Conca, Cala Freda a další jsou oblázkové. Na nich láká turisty především klid, slunce a křišťálově čisté moře. Jsou zde i výborné podmínky k vodním sportům, jako je plachtění, surfování anebo potápění.

Pobřeží španělského městečka Cadaqués
Autor: eric milet

Místo

Muzeum Salvadora Dalí, Portlligat 42° 17' 35.754" N, 3° 17' 9.0132" E
Location

Španělsko na FB