Jste zde

Domů » Severní pobřeží

Asturie, 2. část

Asturie - město Luarca
Autor: amaianos

Třetí největší místo Avilés je průmyslové přístavní město na břehu řeky Ria de Avilés, s přibližně 100 tisíci obyvateli. Stejně jako v Oviedu i tady doporučujeme návštěvu starého města. Město po průmyslové krizi 80. let minulého století právě prožívá renesanci. Řeka byla sanována a na jednom z jejích ostrůvků bylo postaveno kulturní centrum Oscar Niemeyer. Místní fašinkový karneval je jedním z nejslavnějších v celé Asturii.

Asturie je "mlékárnou" Španělska, od pobřeží až k vrcholku Picos de Europa narazíte na pasoucí se krávy. Průměrná mléčná farma má 10 až 15 dojnic, velké farmy se zřídka nacházejí v kopcovité krajině. Zemědělství je významné především pěstováním kukuřice k siláži a zimnímu krmení krav. Místní specialitou je "Sidra", cenově levné jablečné víno.

Všude v Asturii najdete ještě dnes tradiční čtvercové "hórreos" (spižírny), které jsou plné obilovin, ovoce a brambor, a kvůli ochraně před hlodavci stojí na kůlech. Většina hórreos je postavena ze dřeva, na západě regionu také z kamene.
Lesy většinou tvoří eukalyptové monokultury. Toto rychle rostoucí dřevo má ale tu nevýhodu, že lesní půda je vysušená. Navíc díky zvýšenému obsahu oleje v eukalyptovém dřevě je vyšší riziko lesních požárů.

Přibližně jedna třetina území je tvořena chráněnou krajinnou oblastí, ale kromě velkých oblastí s krásnou přírodou je v Asturii také mnoho i jiných zajímavých míst k vidění. Například kostel San Julian de los Prados, který se nachází v bezprostřední blízkosti metropole Oviedo. Kostel pochází z 9. století a je zapsán na Seznamu světového dědictví UNESCO.

Stavba kostela se datuje do předrománské éry a představuje impozantní stavební dílo. K charakteristickým rysům této stavby patří specifická architektura a nádherné malby uvnitř kostela. Podobně i v Oviedu se nachází palác Camposagrado, který byl vybudován v 18. století. Kromě toho stojí také za návštěvu osady Keltů v historickém parku El Navia, kde můžete zhlédnout vykopávky dřívějších vesnic a hrad z předrománské éry.

Asturie - město Oviedo
Autor: amaianos
Ovieda - nedaleký kostel San Julian de los Prados
Autor: amaianos

Místo

Oviedo 43° 21' 37.7064" N, 5° 50' 40.0992" W
Location

Španělsko na FB