Jste zde

Domů » Severní pobřeží

Asturie, 1. část

Španělské pobřeží Asturie
Autor: Yellow.Cat

Asturie je autonomním společenstvím a zároveň jedna z provincií Španělského království. Nachází se v severozápadní části Španělska, mezi Kantabrijským pohořím na jihu a Kantabrijským mořem na severu. Z politického hlediska sousedí na jihu s Kastilií a Leónem, na západě s Galicií a na východě s Kantábrií. Na pobřeží, které se nazývá Costa Verde, se nachází hned několik krásných pláží.

V celém regionu panuje oceánské klima, které se výrazně liší od teplého a suchého podnebí ve středním a jižním Španělsku. Krajina v Asturii je proto mnohem zelenější.

Většina obyvatel žije v údolích a na pobřeží. Středně a vysoce položené horské oblasti jsou obydleny pouze řídce. Oficiálním jazykem je španělština, kromě toho se mluví v Asturii také asturijsky a v západní okrajové oblasti podél hranic s Galicií i galicijsky.

Hlavním městem je Oviedo, kde žije kolem 220 tisíc obyvatel, největším městem je ale přístav Gijón, kde jich žije přes 270 tisíc. V Oviedu určitě doporučujeme návštěvu starého města s katedrálou a prerománské památky ve městě i jeho okolí.

Kromě toho je zde také pěkná řada muzeí a procházka po moderním městském centru určitě také bude stát za to.

Gijón je průmyslové přístavní město. Zde určitě navštivte římské termální lázně, budovu univerzity Universidad Laboral a udělejte si procházku od přístavu přes staré město (Cimadevilla) až ke konci pláže San Lorenzo.

Za zmínku stojí také kulturní nabídka města - festival La Semana Negra anebo veletrh Feria Internacional de Muestras de Asturias.

Oviedo - kostel Santa María del Naranco
Autor: amaianos

Místo

Gijón 43° 32' 35.1204" N, 5° 39' 58.5288" W
Location

Španělsko na FB